Plaćanje, isporuka, garancija

   Svu poručenu robu, isporučujemo našim vozilima, partnerskim vozilima (za pravna lica) ili preko raznih kurirskih službi (AKS, BEX, CITY Express), na Vašu adresu, navedenu u porudžbini, a sve sa ciljem da što pre i što povoljnije dobijete poručenu robu.     Žalbe na našu poslovnost, do sada su bile samo na isporuku preko kurira - brze pošte (AKS Express, BEX Express), ali to stvarno ne zavisi nimalo od nas. Kada kurir pokupi pošiljku i kada Vam je "dostavlja", to samo zavisi od njih ...  Molim Vas da to imate u vidu, jer mi sa naše strane ćinimo sve da pošiljka što pre dođe do Vas ... Po brzoj pošti to je danas za sutra, ali iz dosadašnje prakse, to nekada zna da se oduži dva do tri dana više...  Hvala na razumevanju.

       Sve "avansne" porudžbine (plaćanje pre isporuke) kompletirane do 12:30h ,     a porudžbine pouzećem (plaćanje pri preuzimanju od kurira - samo fizička lica, na 2 komada i više)  kompletirane do 12:00h     (kada prodavac evidentira uplatu na svom računu ili dogovor telefonom, pogotovo za isporuku pouzećem) biće poslate istog dana i dostavljene na Vašu adresu za 1-2 dana,  ili u roku od 2-4 dana (pouzećem), u zavisnosti od rasporeda dostave kuriskih službi za Vaše mesto i same gužve kod njih.

       Isporuka pneumatika kurirskim službama, u toku "sezone" (April, Maj, Juni, Oktobar, Novembar, Decembar) može da se oduži na 2-5 radnih dana, pogotovo isporuka pouzećem (ne zavisi od nas, već od kurirske službe i na to nemamo uticaja)... 

Sve elektronske porudžbine (moraju telefonski da se potvrde), imaju rok važenja od max. 24 sata.

   U slučaju kada naručene gume nisu na lageru, potrošač će biti obavešten o roku isporuke. Ako ste uplatili za proizvod koji nemamo na stanju, a bili ste obavešteni o tome ili nas niste pozvali, da bi ste se obavestili o raspoloživosti, bićete obavešteni kada je sledeća isporuka ili će Vam uplacena sredstva biti vraćena.

PRAVNA LICA:  Za nova pravna lica, prvih par kupovina, - ide avansno.  Kasnije, uz redovnost porucivanja, uz polaganje garancije, menice,  može odloženo od 7 – 60 dana.

 

Plaćanje se vrši virmanski ili pouzećem (nema cash i nema čekovima) :

  • Pre isporuke guma - avansna uplata - opštom uplatnicom (u banci ili pošti) ili e-bankingom, na naš tekuči račun TEKUĆI RAČUN .
  • Pri preuzimanju guma od kurira - pouzećem (samo fizička lica, na 2 i više komada. Isporuka od 1-5 radnih dana).

 

Cena isporuke putničkih, 4x4/SUV i poluteretnih guma (C),    je ... BESPLATNA. 

Za teretne, poljoprivredne, industrijske, damper i unutrašnje gume,  plaćaju se troškovi isporuke (ako za vaše mesto nemamo našu isporuku).

 

            >>> TROŠKOVI ISPORUKE BRZOM POŠTOM <<<               

 

AVANSNE UPLATE   (plaćanje pre isporuke) "isporuka 1-2 radna dana" :                                

- putničke  =    BESPLATNO                                                               

- poluteretne = BESPLATNO                                                              

- teretne     =     600 RSD /po gumi (ako idu brzom poštom - do 4 kom. i ako u datom trenutku nemamo naš prevoz do tog mesta)                                                      

- poljoprivredne  =  1800 RSD /po gumi  (ako idu brzom poštom - do 2 kom. i ako u datom trenutku nemamo naš prevoz do tog mesta)       

                                       

POUZEĆEM  (plaćanje pri preuzimanju od kurira) "isporuka 1-5 radna dana" :

- putničke    =    BESPLATNO   (Ako je u pitanju samo 1 komad, onda 200 din. za isporuku) 

- poluteretne =  BESPLATNO   (Ako je u pitanju samo 1 komad, onda 200 din. za isporuku) 

- teretne     =      Nema Pouzećem (Samo avansna uplata - uplata unapred) 

- poljoprivredne  =  Nema Pouzećem (Samo avansna uplata - uplata unapred) 

 

Naručivanje

Klijentom se smatra svaka osoba koja elektronski naruči barem jedan proizvod, popuni tražene podatke i pošalje narudžbinu.

Proizvodi se naručuju elektronskim putem, pritiskom na određeni proizvod, izborom broja komada, te spremanjem istog u korpu,

ili nas pozovite, pa pravimo Ručni Nalog (predračun pfweb-...) za naručivanje ...

Detaljnije uputstvo za online kupovinu (klikni)

Sve elektronske porudžbine, kao i telefonske, imaju rok važenja (rezervaciju) od max. 12-24 sata.

Roba se smatra 100% rezervisanom i naručenom, u trenutku kada vaša avansna uplata, legne na naš račun, ili u slučaju pouzeća, kada nas pozovete (max 12-24h od porucivanja) i potvrdite vašu porudžbinu. 

 

Plaćanje

Naručene proizvode kupac plaća opštom uplatnicom (nalogom za uplatu) ili elektronskim bankarstvom, prema instrukcijama za plaćanje koje se prikazuju nakon uspešno završene narudžbine, te automatski stižu na vaš e-mail.

 

Isporuka

Svu poručenu robu, isporučujemo preko raznih kurirskih službi, na adresu navedenu u porudžbini (ili usmenim dogovorom), ili vas roba čeka u ugovorenom servisu - radnji.

Sve porudžbine kompletirane do 12:30h  (kada prodavac evidentira uplatu na svom računu ili dogovor telefonom za isporuku pouzećem - do 12h) biće poslate istog dana iz magacina, i dostavljene na Vašu adresu sutradan, ili u roku od 1-3 dana, u zavisnosti od rasporeda dostave kuriskih službi za Vaše mesto i same gužve kod njih.

 

Povrati i prigovori

   Klijent je dužan prilikom preuzimanja robe proveriti eventualna oštećenja i odmah ih reklamirati dostavljaču koji je robu dostavio, odnosno odbiti preuzeti pošiljku na kojoj su vidljiva vanjska oštećenja.

Garancija zadovoljstva:

Obrazac - Izjava  o odustanku od ugovora zaključenog na daljinu ili ugovora koji se zaključuje izvan poslovnih prostorija: <<< obrazac >>>

   Poštovani kupci, obaveštavamo Vas da se prema Zakonu o zaštiti potrošača (Službeni glasnik RS, br. 62/2014) kupovina preko naše prodajne internet stranice www.xgroup.rs smatra prodajom na daljinu.

   Zakon za slučaj prodaje na daljinu ustanovljava pravo kupca, koji se smatra potrošačem (fizičko lice koje proizvod kupuje radi namirenja svojih individualnih potreba, a ne radi obavljanja profesionalne delatnosti), da odustane od ugovora u roku od 14 dana od dana kada mu je proizvod predat u državinu, odnosno u državinu lica koga je kupac odredio, a nije prevoznik. Prilikom odustanka kupac može, ali ne mora da navede razloge zbog kojih odustaje. Kupac izjavljuje odustanak od ugovora na <<< obrazac >>> za odustanak prethodno poslat na e-mail adresu iz porudžbine, ili sa linka ka obrascu, radi povrata sredstava.

   Kupac je dužan da proizvod vrati bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao <<< obrazac >>> za odustanak. Po isteku roka od 14 dana od dana kada je poslao odustanak, proizvod se više ne može vratiti.

   Moguće je vratiti samo proizvode koji su ispravni, nekorišćeni, nemontirani i neoštećeni, sa svim dodacima i propratnom dokumentacijom (originalni račun koju je kupac prethodno dobio uz robu na mejl, itd.).

      Kupac snosi isključivo direktne troškove vraćanja robe (plaćanje troškova brze pošte) i novca, osim u slučajevima kada kupac dobije neispravan ili pogrešan artikal (dimenzija, model). 

   Po prijemu proizvoda, utvrdiće se da li je proizvod ispravan, neoštećen i nemontiran. Kupac odgovara za neispravnost ili oštećenje proizvoda koji su rezultat neadekvatnog rukovanja proizvodom, tj. kupac je isključivo odgovoran za umanjenu vrednost proizvoda koja nastane kao posledica rukovanja robom na način koji nije adekvatan, odnosno prevazilazi ono što je neophodno da bi se ustanovili njegova priroda, karakteristike i funkcionalnost. Ukoliko se utvrdi da je proizvod montiran ili nastupila neispravnost odnosno oštećenje proizvoda krivicom kupca, odbiće se vraćanje vrednost proizvoda i proizvod će mu biti vraćen na "njegov" trošak.

   Prodavac je u slučaju zakonitog odustanka od ugovora dužan da kupcu bez odlaganja vrati iznos koji je kupac platio po osnovu ugovora (ne uključujući troškove dostave), a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je primio obrazac za odustanak, a nakon prijema proizvoda.

S poštovanjem,                                  
   Vaš  X Group D.O.O.

VAŽNO:

     Ukoliko gume nisu montirane i takve ih vratite, X Group doo Vam vraća kompletan iznos, uplatom na vaš tekući račun (samo na vaš T.R.). U slučaju da su gume montirane (korišćene), a ne potpadaju pod redovan reklamacioni postupak, vi se jednostavno predomislite, X Group doo se obavezuje da Vam povrati sredstva uplatom na vaš tekući račun, u iznosu ne većem od 50%, u zavisnosti od stanja guma koje vraćate. Skrećemo Vam pažnju da kao potrošač, odgovarate za umanjenu vrednost robe od 50%, ukoliko zahtev za odustanak od ugovora na daljinu podnesete nakon što ste izvršili montažu/demontažu i balansiranja guma koje su predmet povrata. Zato vas molimo da nas kontaktirate na 063/ 271 231  ako postoji bilo kakvo nezadovoljstvo pre nego što montirate kupljene gume.   

Hvala unapred!

 

Saobraznost robe      Saobraznost X Group.pdf       izjava o saobraznosti 01012020.pdf       obavestenje o saobraznosti 01012020.pdf

U skladu sa važećim Zakonom o zaštiti potrošača, dužni smo da vam isporučimo robu koja je saobrazna ugovoru. 

SVAKI NAŠ RAČUN (if- ili ifweb-) JE UJEDNO I SAOBRAZNOST - GARANCIJA NA TAJ PROIZVOD (garancija na računu je iskazana u mesecima)... 

Mi kao trgovac-prodavac, smo odgovorni za nesaobraznost robe koja se pojavi u roku od dve godine (24 meseca) od dana prelaska rizika na vas kao potrošača.

Reklamaciju na saobraznost robe kao potrošač, a po zakonu, možete da prijavite: usmeno, na telefon; elektronskim putem na e-mail adresu, pisanim putem na našu adresu ( kontakt ), i  popunjavanjem reklamacionog lista ...

Rok za odgovor na reklamaciju je 8 dana, a rok za rešavanje reklamacije je 15 dana od prijema zahteva.

 

Saobraznost (Garancija) i postupak reklamacije           Reklamacioni_list_X Group.pdf

Za sve proizvode u svojoj ponudi, X Group d.o.o., daje saobraznost-garanciju proizvođača u trajajnju od 24-48 meseci od datuma kupovine.

   U slučaju reklamacije, odnosno, pojave defekta na gumi, kupac može da pokrene postupak reklamacije obraćanjem prodavcu: usmeno, na telefon; elektronskim putem na e-mail adresu; pisanim putem na našu adresu ( kontakt ) , i popunjavanjem reklamacionog lista ... 

Pravo na reklamaciju imaju sva fizička i pravna lica kao kupci proizvoda. Dovoljan je račun o kupovini proizvoda  (digitalni dokument - račun, koji dobijate na vaš e-mail).i popunjen reklamacioni list ...

 

Slučajevi kada kupac ne može da pokrene postupak reklamacije:

-Ako je istekao garantni rok proizvoda (24+ meseci od datuma kupovine). 

-Ako je preostala dubina dezena spoljne gume u trenutku pokretanja postupka reklamacije manja od zakonskog minimuma za odgovarajuću kategoriju pneumatika (vozila)

-Za proizvod bez jasno vidljivih standardnih identifikacionih oznaka u trenutku pokretanja reklamacije (oznaka proizvođača, identifikacioni kod, serijski broj i/ili DOT)

-Ako na proizvodu postoje bilo kakva mehanička oštećenja izazvana prilikom eksploatacije, ili izazvana nestručnom montažom ili demontažom proizvoda

-Ako je guma bila montirana na vozilo za koje proizvođač vozila u svojim tehničkim uputstvima nije propisao takvu dimenziju ili konstrukciju guma (pogrešno odabrana dimenzija ili tip gume, ili naplatka)

-Ako nisu poštovani uslovi za tehničku upotrebu proizvoda (pritisak pumpanja spoljnih guma, opterećenje vozila, tehnička ispravnost vozila, trapa i sl.)

-Ako guma pokazuje posledice habanja (brzo habanje, jednostrano, stepenasto, testerasto itd.)

-Ako proizvod izaziva smetnje u vožnji (trešenje kad je gazeći sloj već pohaban više od 10%, ili ako su smetnje u vožnji posledica otežanja na obručima točka ili stanja u kome je vozilo)

 

Potrebna dokumentacija za ostvarivanje prava na garanciju : 

>>> račun o kupovini proizvoda  (dovoljno je digitalni dokument, koji dobijate na vaš e-mail.  “Elektronskom doumentu se ne može osporiti punovažnost ili dokazna snaga samo zato što je u elektronskom obliku“ (član 4. stav 1. Zakona o elektronskom dokumentu).)

Ako i nemate račun za vaše pneumatike, obratite se nama, mi vas imamo u evidenciji.

 

Rešavanje reklamacija i donošenje odluke o reklamaciji vrši isključivo proizvođač.  X Group d.o.o. kao prodavac, sprovodi postupak između kupca i proizvođača.

Prodavac je obavezan da postupak reklamacije završi u roku od 15 radnih dana, a najkasnije u zakonom predviđenom roku, od dana prijavljivanja reklamacije. Izuzetak (produženje) mogu da budu neke neplanirane vanredne okolnosti... 

 

Slučajevi kada kupac ne može da pokrene postupak reklamacije:

-Ako je istekao garantni rok proizvoda (24+ meseci od datuma kupovine). 

-Ako je preostala dubina dezena spoljne gume u trenutku pokretanja postupka reklamacije manja od zakonskog minimuma za odgovarajuću kategoriju pneumatika (vozila)

-Za proizvod bez jasno vidljivih standardnih identifikacionih oznaka u trenutku pokretanja reklamacije (oznaka proizvođača, identifikacioni kod, serijski broj i/ili DOT)

-Ako na proizvodu postoje bilo kakva mehanička oštećenja izazvana prilikom eksploatacije, ili izazvana nestručnom montažom ili demontažom proizvoda

-Ako je guma bila montirana na vozilo za koje proizvođač vozila u svojim tehničkim uputstvima nije propisao takvu dimenziju ili konstrukciju guma (pogrešno odabrana dimenzija ili tip gume, ili naplatka)

-Ako nisu poštovani uslovi za tehničku upotrebu proizvoda (pritisak pumpanja spoljnih guma, opterećenje vozila, tehnička ispravnost vozila, trapa i sl.)

-Ako guma pokazuje posledice habanja (brzo habanje, jednostrano, stepenasto, testerasto itd.)

-Ako proizvod izaziva smetnje u vožnji (trešenje kad je gazeći sloj već pohaban više od 10%, ili ako su smetnje u vožnji posledica otežanja na obručima točka ili stanja u kome je vozilo)

 

Potrebna dokumentacija za ostvarivanje prava na garanciju : 

>>> račun o kupovini proizvoda  (dovoljno je digitalni dokument, koji dobijate na vaš e-mail.  “Elektronskom doumentu se ne može osporiti punovažnost ili dokazna snaga samo zato što je u elektronskom obliku“ (član 4. stav 1. Zakona o elektronskom dokumentu).)

Ako i nemate račun za vaše pneumatike, obratite se nama, mi vas imamo u evidenciji.

 

Rešavanje reklamacija i donošenje odluke o reklamaciji vrši isključivo proizvođač.  X Group d.o.o. kao prodavac, sprovodi postupak između kupca i proizvođača.

Prodavac je obavezan da postupak reklamacije završi u roku od 15 dana, a najkasnije u zakonom predviđenom roku, od dana prijavljivanja reklamacije.

   Obrazac - Izjava  o odustanku od ugovora zaključenog na daljinu ili ugovora koji se zaključuje izvan poslovnih prostorija: obrazac

 

 

DOT  (Department of Transportation)  gume,  označava datum proizvodnje guma.

   Identifikacioni broj američkog ministarstva saobraćaja, koji označava certifikaciju standarda bezbednosti i u slučaju opoziva proizvoda. Trenutni bezbedonosni standardi zahtevaju da identifikacioni brojevi guma počinju sa "DOT" praćeni sa deset, jedanaest ili dvanaest karaktera, koji mogu biti korišćeni za određivanje mesta ili fabrike u kojoj je proizvedena, dimenzije gume i proizvođačke specifikacije, zajedno sa nedeljom i godinom kada je guma proizvedena. Datum proizvodnje obično označavaju poslednje 4 cifre DOT oznake. Na pr. DOT H2U1 YC7L 3805, gde prve dve cifre označavaju nedelju, a druge dve godinu proizvodnje, datum proizvodnje gume iz ovog primera je 38-ma nedelja 2005 godine.

------------------------------

   Vremenska određenost krajnjeg roka tokom kojeg se gume smatraju novim (uz obavezu pravilnog skladištenja) i kao takve se mogu prodavati, može se na primer pronaći u dokumentu BS AU 50 iz Velike Britanije. U njemu se navodi da guma može biti stara 6 godina, a njihovo nacionalno udruženje distributera guma NTDA govori o pet godina od dana proizvodnje.

   Savez Nemačke gumarske industrije, Savez industrije automobilskih guma i Udruženje vulkanizera Nemačke, navode da su gume nove ako su stare do pet godina.

   Zanimljivo je da se u dokumentima spomenutih organizacija ne govori o tome da se gume nakon isteka tih rokova više ne mogu prodavati, odnosno da su neupotrebljive, već da ih pre prodaje, odnosno upotrebe, moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.

Koncern Goodyear

   U službenom dokumentu koncerna Goodyear, najvećeg svetskog proizvođača guma (slične dokumente verovatno imaju i drugi svetski proizvođači), tvrdi se sledeće:

– Automobilske gume robnih marki koncerna Goodyear (Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava ili Kelly) osmišljeni su tako da mogu izdržati delovanje velikih sila, opterećenje, izloženost sunčevoj svetlosti i radne temperature tokom čitavoga veka gume. Da bi gume duže zadržale svoja svojstva, njihovi sastavni delovi proizvedeni su pomoću optimiziranih mešavina voskova, antioksidanata i antiozonata.

– Uskladištene gume zadržavaju odgovarajuća svojstva ako su pravilno održavane, ako nisu bile predmet lošeg rukovanja i ako se čuvaju u odgovarajućim skladišnim uslovima.

Najvažnije je pravilno čuvanje

   Pravilno čuvane gume zadržavaju dakle svoja prvobitna svojstva. Trebalo bi međutim upozoriti da se neka svojstva gume tokom upotrebe naravno menjaju zbog sporog, ali stalnog habanja, odnosno smanjivanja dubine kanala u dezenu gaznog sloja. Neka se svojstva s vremenom pogoršavaju, a druga poboljšavaju. Na primer: otpor na akvaplaning i otpor na habanje na mokrom putu uopšteno se smanjuju, a upravljivost na suvom putu i stepen istrošenosti optimizuju.

Garancija Goodyear Dunlop Sava Tires

   U Goodyear Dunlop Sava Tires pravim metodama upravljanja zalihama i strogim internim pravilima vodi se računa o tome da gume robnih marki Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava i Kelly isporučene tržištu ne budu starije od tri godine.  Stvarna je prosečna starost isporučenih guma, ipak mnogo manja.

         X Group d.o.o.  i  DOT - ovi 

Na stanju su uglavnom pneumatici za ovu sezonu, eventualno prošlu. 

U redovnoj ponudi guma, DOT nikada nije stariji od 18 meseci (u zavisnosti od modela i sezone guma)

   Sve gume za putnička, SUV/4x4 i laka teretna vozila, starija od 2 godine, svrstavamoi u stariji DOT, te se na osnovu toga kupac obaveštava i daje se dodatni popust.

   Za DOT-ove starije od 3 god., popust ide od 25% - 50% (VP fabričke cene), ali na takvim gumama, garancija je skraćena ili je nema.   (X Group d.o.o. do sada nije imao ovakav slučaj – gume starije od 3 god.) …

   Sve gume za putnička, SUV/4x4 i laka teretna vozila, starija od 3 godine, svrstavamo u stariji DOT, te se na osnovu toga kupac obaveštava i daje se dodatni popust.

Za DOT-ove starije od 4 god., popust ide i do 60%, ali na takvim gumama, nema garancije. 

     PS /   preporuka proizvođača pneumatika, za DOT :   najbolje je da guma  "odleži"  najmanje od 3-6 meseci od proizvodnje, jer tek tada stupaju na snagu njene performanse, koje daje proizvođač (da bi se sve komponente "molekuli", povezali, slegli, staložili...) ... 


Uputstva za kupovinu

   Kako bi kupovali u internet radnji, morate se registrovati, ili se prijaviti na portal kao gost (dovoljno je kao "gost").
Kad odaberete proizvod koji želite kupiti, kliknite na “Dodaj u korpu” (nalazi se ispod/pored slike proizvoda). Nakon toga možete nastaviti dodavati proizvode u korpu ili završiti sa kupovinom klikom na “korpu” gore/desno. Kad se Vaša korpa otvori, možete ukoliko ste se predomislili, izbrisati neke proizvode ili promeniti količinu.

   Da biste naručili proizvode, potrebno je, nakon stavljanja odabranih proizvoda u “Korpu”, pritisnuti na “plaćanje” gde  vam se otvara ekran sa vašim podatcima pa kliktanjem na “Naredna”. Na kraju se štiklira da ste saglasni sa unetim podatcima i kliknete na Naruči, nakon čega će vam se prikazati svi detalji vaše narudžbine..

Nakon uspešno završene narudžbine, na Vašu e-mail adresu doći će e-mail u kojem će biti navedeni Vaši naručeni proizvodi i instrukcije za plaćanje.

Molimo Vas da nas pre uplate, kontaktirate (radi provere trenutnog stanja lagera, jer nismo u mogučnosti da ažuriramo stanje lagera u realnom vremenu, zbog veleprodaje). 

       Detaljnije uputstvo za online kupovinu

Želimo Vam ugodnu kupovinu!