Simboli / Značenje

Oznaka Prve ugradnje za proizvođaća:

ALP BMW ALPINA B5
AM Aston Martin
AO Audi
B Bentley/Audi S,TT
CHR Chrysler/Dodge
CZ ; GZ Subaru
DZ Honda/Mazda/Toyota
EZ Mazda/Audi
HO Honda
J Jaguar
JZ Seat/Subaru
K1 ; K2 Ferrari
KZ Nissan/Toyota
L Lamborghini
LR Land Rover
MC1 Mclaren
MO Mercedes
MOE Mercedes Extended (Runflat)
MST ; MGT Maserati
MZ Mitsubishi/Toyota
N0 - N6 Porsche
PE Peugeot
PZ Ford/Mazda/Mercedes/VW
R01 - R02 Audi Quattro, RS4, RS6, R8
BMW
TO Toyota
V ; VOL Volvo
VO ; VW ; VW2 Volkswagen   

 

TUBELESS..............Spoljna guma koja se montira na felnu bez unutrašnje gume odnosno sa tubeless ventilom. 

TREADWEAR..............Treadwear je relativni uporedni indikator potrošnje gazećeg sloja gume koji pokazuje koliko će jedna guma (šara) trajati duže od osnovne - testne gume (šare) pri istim uslovima korišćenja. Na primer, guma sa indeksom 300 (šara) u odnosu na gumu sa indeksom 150, treba da traje 2 puta duže.

TRACTION.............. Označava sposobnost zaustavljanja gume prilikom kočenja na mokrom asfaltiranom ili betonskom putu na pravoj liniji mereno u kontrolisanim uslovima u odnosu na osnovne - testne gume (šare) pri istim uslovima korišćenja.

TEMPERATURE.............. Indikator temperature pokazuje koliko su gume otporne na temperaturu i koliko su sposobne da je apsorbuju u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Pri tome je "A" najviša, odnosno najhladnija guma (za letnje uslove, jer se najsporije zagreva) a "C" najniža ocena (za izuzetno hladne uslove). DOT (Department of Transportation)..............Identifikacioni broj američkog ministarstva saobraćaja, koji označava certifikaciju standarda bezbednosti i u slučaju opoziva proizvoda. Trenutni bezbedonosni standardi zahtevaju da identifikacioni brojevi guma počinju sa "DOT" praćeni sa deset, jedanaest ili dvanaest karaktera, koji mogu biti korišćeni za određivanje mesta ili fabrike u kojoj je proizvedena, dimenzije gume i proizvođačke specifikacije, zajedno sa nedeljom i godinom kada je guma proizvedena. Datum proizvodnje obično označavaju posljednje 4 cifre DOT oznake. Na pr. DOT H2U1 YC7L 3805, gde prve dve cifre označavaju nedelju, a druge dve godinu proizvodnje, datum proizvodnje gume iz ovog primera je 38-ma nedelja 2005 godine.

X Group d.o.o. prodaje pneumatike sa DOT-om:

Na stanju su uglavnom pneumatici za ovu sezonu, eventualno prošlu.

   Sve gume za putnička, SUV/4x4 i laka teretna vozila, starija od 3 godine, svrstava u stariji DOT, te se na osnovu toga kupac obaveštava i daje se dodatni popust.

   Za DOT-ove starije od 3 god., popust ide od 25% - 70% (VP fabričke cene), ali na takvim gumama, garancija je skraćena ili je nema.   (X Group d.o.o. do sada nije imao ovakav slučaj – gume starije od 4 god.) …

>>> DOT------------------------------DODATNO OBAVEŠTENJE <<<

   Vremenska određenost krajnjeg roka tokom kojeg se gume smatraju novim (uz obavezu pravilnog skladištenja) i kao takve se mogu prodavati, može se na primer pronaći u dokumentu BS AU 50 iz Velike Britanije. U njemu se navodi da guma može biti stara 6 godina, a njihovo nacionalno udruženje distributera guma NTDA govori o pet godina od dana proizvodnje.

   Savez Nemačke gumarske industrije, Savez industrije automobilskih guma i Udruženje vulkanizera Nemačke, navode da su gume nove ako su stare do pet godina.

   Zanimljivo je da se u dokumentima spomenutih organizacija ne govori o tome da se gume nakon isteka tih rokova više ne mogu prodavati, odnosno da su neupotrebljive, već da ih pre prodaje, odnosno upotrebe, moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.

Koncern Goodyear

   U službenom dokumentu koncerna Goodyear, najvećeg svetskog proizvođača guma (slične dokumente verovatno imaju i drugi svetski proizvođači), tvrdi se sledeće:

– Automobilske gume robnih marki koncerna Goodyear (Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava ili Kelly) osmišljeni su tako da mogu izdržati delovanje velikih sila, opterećenje, izloženost sunčevoj svetlosti i radne temperature tokom čitavoga veka gume. Da bi gume duže zadržale svoja svojstva, njihovi sastavni delovi proizvedeni su pomoću optimiziranih mešavina voskova, antioksidanata i antiozonata.

– Uskladištene gume zadržavaju odgovarajuća svojstva ako su pravilno održavane, ako nisu bile predmet lošeg rukovanja i ako se čuvaju u odgovarajućim skladišnim uslovima.

Najvažnije je pravilno čuvanje

   Pravilno čuvane gume zadržavaju dakle svoja prvobitna svojstva. Trebalo bi međutim upozoriti da se neka svojstva gume tokom upotrebe naravno menjaju zbog sporog, ali stalnog habanja, odnosno smanjivanja dubine kanala u dezenu gaznog sloja. Neka se svojstva s vremenom pogoršavaju, a druga poboljšavaju. Na primer: otpor na akvaplaning i otpor na habanje na mokrom putu uopšteno se smanjuju, a upravljivost na suvom putu i stepen istrošenosti optimizuju.

Garancija Goodyear Dunlop Sava Tires

   U Goodyear Dunlop Sava Tires pravim metodama upravljanja zalihama i strogim internim pravilima vodi se računa o tome da gume robnih marki Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava i Kelly isporučene tržištu ne budu starije od tri godine. Stvarna je prosečna starost isporučenih guma, ipak mnogo manja.

>>> DOT ------------------------------ KRAJ <<<


M+S.............. (Mud + Snow - guma za blato i sneg) M+S guma je u suštini guma sa šarom i strukturom dizajniranom tako da pruži bolje performanse na snegu nego normalna guma. Ova oznaka stoji i na zimskim i na univerzalnim gumama.   Na univerzalnoj gumi (M+S AllSeason, AllWeather, Weatherproof ili sa simbolima sunca-pahulje-lišće ...) označava da se guma može koristiti cele godine tj. i zimi i leti i obično ima temperaturni indeks B.

Kod zimskih guma ovaj simbol M+S stoji zajedno sa simbolom pahulje ili planine koji je neohodan simbol kod označavanja zimske gume.

   

AW.................(ALL WEATHER) guma za sve sezone, nalazi se isključivo na gumama za sve sezone.
 


TL.............. (Tubeless) Gume koje ne zahtevaju unutrašnju gumu prilikom montaže. Guma je napravljena na takav način da zadržava vazduh sama. Ne zahteva unutrašnju gumu između nje i felne.
 


TT.............. (Tube Type) Gume koje se montiraju na felnu sa unutrašnjom gumom.

Made in.............. U prevodu: Proizvedena u (označava zemlju proizvodnje)
 


XL,RF.............. (Extra Load) (Reinforced) Guma za veća opterećenja/nosivost od gume standardne nosivosti u istoj dimenziji. Obično se ne koriste za vozila koja nose velike terete-poluteretna i teretna vozila već za putnička vozila velike sopstvene težine ili eventualno mala dostavna vozila.

 

 

SSR,RFT,ROF.............Različiti proizvodjači koriste različite skraćenice za SelfSupportingRunflat gume, ovu oznaku možete naći na gumama koje imaju specijalno ojačane bočne zidove koji su sposobni nositi vozilo i putnike i nakon gubitka pritiska u gumi.

Ovakve gume se smeju koristiti isključivo na vozilima koja poseduju sistem za kontrolu pritiska u gumama kako bi vozač bio svestan da je guma izgubila pritisak, nakon toga vozilom možete bezbedno preći distancu od maksimalno 80km i to maksimalnom brzinom od 80km/h , ova distanca je obično dovoljna za dolazak kući ili u prvu vulkanizersku radnju.

Bridgestone - RFT (Run Flat Tire)
Continental - SSR, CSR
Dunlop – DSST, ROF
Firestone – RFT
Goodyear - EMT, ROF (RunOnFlat)
Michelin – ZP
Pirelli – RFT
Yokohama - Run Flat

Ovako izgleda obična guma (levo dole) i SSR/Run on flat guma (desno dole) nakon gubitka pritiska

 obična guma nakon gubitka pritiska              

Obična guma gubitkom pritiska odmah postaje preopterećena i nepopravljivo oštećena čak nakon samo stotinak metara vožnje!

 

FSL: zaštitni prsten

   Zaštitni prsten je gumeni ojačani prsten sa vanjske ivice pneumatika. Ovj zaštitni prsten ima za cilj da zaustavi da se felne ogrebu na ivici dok parkirate, na primer,

Sledeće oznake koriste i proizvođači guma:

MFS: Sa zaštitnikom felne

MFSL: Sa zaštitnikom felne

RPB: Sa zaštitnikom felne

FP: Sa zaštitnikom felne

FR: Sa zaštitnikom felne

 

TWI.............. (Tread Wear Indicator) Indikator istrošenosti gume – ukazuje kada je gumu potrebno zameniti, odnosno vrh ovog indikatora koji poprečno preseca šaru gume i vidljiv je u kanalima šare. Ima visinu od 1,6 mm, tj. minimalnu zakonsku visinu odnosno dubinu šare za letnje gume.

TWI indikator potrošenosti gume              TWI indikator potrošenosti gume
 


C..............CARGO - Gume za laka teretna vozila (kombi) npr. 185 R14 C 
 


E 10.............. Evropski homologacioni broj (broj označava zemlju u kojoj je izvršena homologacija). Na pr. E1, E2, E3, E4, E5 itd. Veoma je važno istaći da ovaj broj ne označava gradaciju po kvalitetu, već samo broj zemlje evropske unije u kojoj je homologacija izvršena.

 

 

OWL..........Skraćenica od Outline White Lettering označava da su slova-naziv brenda i modela gume bele boje.

OWL bijela slova na bočnom zidu

 

 

 

BSW............Skraćenica od Black SideWall odnosno u bukvalnom prevodu Crni Bočni Zid što u suštini znači da su sva slova na bočnom zidu crne boje.

 

 

WSW...........Skraćenica od White SideWall odnosno gume sa belim "obručem" na bočnom zidu, najčešće se koriste kod Oldtimer vozila, motocikala i skutera.

 wsw gume sa bijelim bočni zidom

 

 

AT - ALL TERRAIN..........guma za sve terene, grube šare, univerzalna guma po svakom pitanju - vrsti puta ili vremenskim uslovima (sadrži oznaku M+S sem izuzetno retkih modela)

General Tire Grabber AT

 

 

MT - MUD TERRAIN.........guma za blatnjave terene izuzetno grube šare koja obično nije predviđena za vožnju po putevima, makar ne za duge distance zbog većeg stepena buke i slabijih voznih karakterisika po kiši.