Simboli / Značenje

Oznaka Prve ugradnje za proizvođaća:

ALP BMW ALPINA B5
AM Aston Martin
AO Audi
B Bentley/Audi S,TT
CHR Chrysler/Dodge
CZ ; GZ Subaru
DZ Honda/Mazda/Toyota
EZ Mazda/Audi
HO Honda
J Jaguar
JZ Seat/Subaru
K1 ; K2 Ferrari
KZ Nissan/Toyota
L Lamborghini
LR Land Rover
MC1 Mclaren
MO Mercedes
MOE Mercedes Extended (Runflat)
MST ; MGT Maserati
MZ Mitsubishi/Toyota
N0 - N6 Porsche
PE Peugeot
PZ Ford/Mazda/Mercedes/VW
R01 - R02 Audi Quattro, RS4, RS6, R8
BMW
TO Toyota
V ; VOL Volvo
VO ; VW ; VW2 Volkswagen   

 

TUBELESS..............Spoljna guma koja se montira na felnu bez unutrašnje gume odnosno sa tubeless ventilom. 

TREADWEAR..............Treadwear je relativni uporedni indikator potrošnje gazećeg sloja gume koji pokazuje koliko će jedna guma (šara) trajati duže od osnovne - testne gume (šare) pri istim uslovima korišćenja. Na primer, guma sa indeksom 300 (šara) u odnosu na gumu sa indeksom 150, treba da traje 2 puta duže.

TRACTION.............. Označava sposobnost zaustavljanja gume prilikom kočenja na mokrom asfaltiranom ili betonskom putu na pravoj liniji mereno u kontrolisanim uslovima u odnosu na osnovne - testne gume (šare) pri istim uslovima korišćenja.

TEMPERATURE.............. Indikator temperature pokazuje koliko su gume otporne na temperaturu i koliko su sposobne da je apsorbuju u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Pri tome je "A" najviša, odnosno najhladnija guma (za letnje uslove, jer se najsporije zagreva) a "C" najniža ocena (za izuzetno hladne uslove). DOT (Department of Transportation)..............Identifikacioni broj američkog ministarstva saobraćaja, koji označava certifikaciju standarda bezbednosti i u slučaju opoziva proizvoda. Trenutni bezbedonosni standardi zahtevaju da identifikacioni brojevi guma počinju sa "DOT" praćeni sa deset, jedanaest ili dvanaest karaktera, koji mogu biti korišćeni za određivanje mesta ili fabrike u kojoj je proizvedena, dimenzije gume i proizvođačke specifikacije, zajedno sa nedeljom i godinom kada je guma proizvedena. Datum proizvodnje obično označavaju posljednje 4 cifre DOT oznake. Na pr. DOT H2U1 YC7L 3805, gde prve dve cifre označavaju nedelju, a druge dve godinu proizvodnje, datum proizvodnje gume iz ovog primera je 38-ma nedelja 2005 godine.

 

M+S.............. (Mud + Snow - guma za blato i sneg) M+S guma je u suštini guma sa šarom i strukturom dizajniranom tako da pruži bolje performanse na snegu nego normalna guma.

Ova oznaka stoji i na zimskim i na univerzalnim gumama.   

Na univerzalnoj gumi (M+S - AllSeason, AllWeather, Weatherproof ili sa simbolima sunca-pahulje-lišće ...) označava da se guma može koristiti cele godine tj. i zimi i leti i obično ima temperaturni indeks B.

Kod zimskih guma ovaj simbol M+S stoji zajedno sa simbolom pahulje ili planine koji je neohodan simbol kod označavanja zimske gume. 

    Znači, M+S, stoji na zimskim gumama, kao i na univerzalnim (AllSeason). Postoje i letnje verzije guma (pogotovo kod 4x4/SUV guma), gde stoji oznaka M+S, iako su u pitanju letnje gume... 

   

 

AW.................(ALL WEATHER) guma za sve sezone, nalazi se isključivo na gumama za sve sezone.
 


TL.............. (Tubeless) Gume koje ne zahtevaju unutrašnju gumu prilikom montaže. Guma je napravljena na takav način da zadržava vazduh sama. Ne zahteva unutrašnju gumu između nje i felne.
 


TT.............. (Tube Type) Gume koje se montiraju na felnu sa unutrašnjom gumom.

Made in.............. U prevodu: Proizvedena u (označava zemlju proizvodnje)
 


XL,RF.............. (Extra Load) (Reinforced) Guma za veća opterećenja/nosivost od gume standardne nosivosti u istoj dimenziji. Obično se ne koriste za vozila koja nose velike terete-poluteretna i teretna vozila već za putnička vozila velike sopstvene težine ili eventualno mala dostavna vozila.

 

ROF, SSR, RFT, HSR, ZP.............Različiti proizvodjači koriste različite skraćenice za Runflat gume, ovu oznaku možete naći na gumama koje imaju specijalno ojačane bočne zidove koji su sposobni nositi vozilo i putnike i nakon gubitka pritiska u gumi.

Ovakve gume se smeju koristiti isključivo na vozilima koja poseduju sistem za kontrolu pritiska u gumama kako bi vozač bio svestan da je guma izgubila pritisak, nakon toga vozilom možete bezbedno preći distancu od maksimalno 80km i to maksimalnom brzinom od 80km/h , ova distanca je obično dovoljna za dolazak kući ili u prvu vulkanizersku radnju.

Bridgestone - RFT

Continental – SSR

Dunlop – ROF

Firestone – RFT

Goodyear – ROF

Hankook – HSR

Michelin – ZP

Pirelli – RSC

Yokohama – ZPS

Ovako izgleda obična guma (levo dole) i RunFlat guma (desno dole) nakon gubitka pritiska

 obična guma nakon gubitka pritiska              

Obična guma gubitkom pritiska odmah postaje preopterećena i nepopravljivo oštećena, čak nakon samo stotinak metara vožnje ! 

 

FSL: zaštitni prsten

   Zaštitni prsten je gumeni ojačani prsten sa vanjske ivice pneumatika. Ovj zaštitni prsten ima za cilj da zaustavi da se felne ogrebu na ivici dok parkirate, na primer,

Sledeće oznake koriste i proizvođači guma:

MFS: Sa zaštitnikom felne

MFSL: Sa zaštitnikom felne

RPB: Sa zaštitnikom felne

FP: Sa zaštitnikom felne

FR: Sa zaštitnikom felne

 

TWI.............. (Tread Wear Indicator) Indikator istrošenosti gume – ukazuje kada je gumu potrebno zameniti, odnosno vrh ovog indikatora koji poprečno preseca šaru gume i vidljiv je u kanalima šare. Ima visinu od 1,6 mm, tj. minimalnu zakonsku visinu odnosno dubinu šare za letnje gume.

TWI indikator potrošenosti gume              TWI indikator potrošenosti gume
 


C..............CARGO - Gume za laka teretna vozila (kombi) npr. 185 R14 C 
 


E 10.............. Evropski homologacioni broj (broj označava zemlju u kojoj je izvršena homologacija). Na pr. E1, E2, E3, E4, E5 itd. Veoma je važno istaći da ovaj broj ne označava gradaciju po kvalitetu, već samo broj zemlje evropske unije u kojoj je homologacija izvršena.

 

 

OWL..........Skraćenica od Outline White Lettering označava da su slova-naziv brenda i modela gume bele boje.

OWL bijela slova na bočnom zidu

 

 

 

BSW............Skraćenica od Black SideWall odnosno u bukvalnom prevodu Crni Bočni Zid što u suštini znači da su sva slova na bočnom zidu crne boje.

 

 

WSW...........Skraćenica od White SideWall odnosno gume sa belim "obručem" na bočnom zidu, najčešće se koriste kod Oldtimer vozila, motocikala i skutera.

 wsw gume sa bijelim bočni zidom

 

 

AT - ALL TERRAIN..........guma za sve terene, grube šare, univerzalna guma po svakom pitanju - vrsti puta ili vremenskim uslovima (sadrži oznaku M+S sem izuzetno retkih modela)

General Tire Grabber AT

 

 

MT - MUD TERRAIN.........guma za blatnjave terene izuzetno grube šare koja obično nije predviđena za vožnju po putevima, makar ne za duge distance zbog većeg stepena buke i slabijih voznih karakterisika po kiši.

 

... dalje ...