TIGAR (MICHELIN) PIROT

TIGAR (MICHELIN) PIROT

Fabrika TIGAR (Michelin) Pirot, Srbija, proizvodi sledeće brendove guma: 

Tigar (poreklo Srbija), Riken (poreklo Japan), Taurus (poreklo Mađarska), a svi su pod Michelin-om i proizvode se u Pirotu... 

Proizvode se  Letnje,  Zimske  i  All Season gume (guma za sve sezone)... 

U Pirotskom brendu, postoji još i Orium, ali njega ne radimo... 

   Iako se kod nekih dezena razlikuju nazivi, u pitanju su pneumatici potpuno identičnih kompozitura, indeksa, kvaliteta i svih drugih karakteristika, a jedina razlika se ogleda u logo-u koji se nalazi sa strane, s obzirom da svaki od ovih brendova izvozi u zemlje Evrope, ali i drugih kontinenata.

   Razlika je i u ceni. Sam Tigar je najskuplji, jer je uglavnom predviđen izvozu, ali on obično ima i bolji indeks potrošnje goriva (jedina razlika, u odnosu na Taurus i Riken) !!!  

Kada tražite gume, recite jel tražite Tigar, Riken ili Taurus, jel cene za ove "modele", nisu iste, a mnogi ih zovu "tigar"...  

   Mnogi serviseri i vulkanizeri, svrstavaju "Tigar Winter" u gumu za sve sezone... Ali ona to nije. To je zimska guma, samo za zimske uslove puta...

Postoji "All Season". i to je guma za sve sezone... 

   Zimska guma "winter", se mnogo brže troši i nije toliko pouzdana na temperaturama iznad 7 stepeni Celzijusa,.. 

          PITANJE:    DA LI JE TIGAR WINTER - WINTER1 (VINTERA) PNEUMATIK ZA SVE SEZONE ?

   NE!  Taj pneumatik je od strane proizvođača deklarisan kao ZIMSKA guma sa karakteristikama koje odgovaraju zimskim uslovima vožnje. 

Od 2020. godine, Tigar, Taurus i Riken (fabrika Tigar Pirot), u ponudi imaju i All Season gume (za sve sezone)... 

   M+S.... (Mud + Snow - guma za blato i sneg) M+S guma je u suštini guma sa šarom i strukturom dizajniranom tako da pruži bolje performanse na snegu nego normalna guma.

Ova oznaka stoji i na zimskim i na univerzalnim gumama (All Season).   

Na univerzalnoj gumi (M+S - All Season, AllWeather, Sve Sezone,  ili sa simbolima sunca-pahulje-lišće ...) označava da se guma može koristiti cele godine tj. i zimi i leti i obično ima temperaturni indeks B.

Kod zimskih guma ovaj simbol M+S stoji zajedno sa simbolom pahulje ili planine koji je neohodan simbol kod označavanja zimske gume. 

    Znači, M+S, stoji na zimskim gumama, kao i na univerzalnim (All Season).  Postoje i letnje verzije guma (pogotovo kod 4x4/SUV guma), gde stoji oznaka M+S, iako su u pitanju letnje gume... Ali i te gume "zakonski" prolaze, iako se na pravom snegu ne pokazuju kako treba...