DOT

DOT  (Department of Transportation)  gume,  označava datum proizvodnje guma.

Identifikacioni broj američkog ministarstva saobraćaja, koji označava certifikaciju standarda bezbednosti i u slučaju opoziva proizvoda. Trenutni bezbedonosni standardi zahtevaju da identifikacioni brojevi guma počinju sa "DOT" praćeni sa deset, jedanaest ili dvanaest karaktera, koji mogu biti korišćeni za određivanje mesta ili fabrike u kojoj je proizvedena, dimenzije gume i proizvođačke specifikacije, zajedno sa nedeljom i godinom kada je guma proizvedena. Datum proizvodnje obično označavaju poslednje 4 cifre DOT oznake. Na pr. DOT H2U1 YC7L 3805, gde prve dve cifre označavaju nedelju, a druge dve godinu proizvodnje, datum proizvodnje gume iz ovog primera je 38-ma nedelja 2005 godine.

 

   X Group d.o.o. prodaje pneumatike sa DOT-om:   

      *** Na stanju su pneumatici za ovu sezonu, eventualno prošlu. ***  

U redovnoj ponudi guma, DOT nikada nije stariji od 16 meseci (u zavisnosti od modela i sezone guma). 

Letnje gume, za letnju sezon (recimo 2022.), počinju sa proizvodnjom od Oktobra 2021., sve u zavisnosti od dimenzije i modela gume...  

Letnje gume se proizvode od Oktobra do Juna naredne godine.  Zimske gume se proizvode od Maja do Novembra. AllSeason gume, obično sa letnjim gumama... 

   Sve gume za putnička, SUV/4x4 i laka teretna vozila, starija od 2 godine, svrstavamo u stariji DOT, te se na osnovu toga kupac obaveštava i daje se dodatni popust.

   Za DOT-ove starije od 2 god., popust ide od 3% - 35% (VP fabričke cene), ali na takvim gumama, garancija je nekada puna (DOT do 3. godine), ili skraćena (DOT stariji od 3-5 godina) ili je nema (DOT stariji od 5-6 godina). …

   Ako ste slučajno, ipak dobili DOT stariji od 16 meseci (a da nije druga sezona pneumatika, od trenutno aktuelne), pozovite nas i postoji mogučnost da dobijete dodatni popust, koji ćemo Vam uplatiti na vaš tekući račun ili gume možete da nam vratite, ako ih niste montirali ... 

     PS / preporuka proizvođača, za DOT   *najbolje je da guma  "odleži"  od 3-6 meseci od proizvodnje, jer tek tada stupaju na snagu njene performanse, koje daje proizvođač... 

>>> DOT------------------------------DODATNO OBAVEŠTENJE <<<

   Vremenska određenost krajnjeg roka tokom kojeg se gume smatraju novim (uz obavezu pravilnog skladištenja) i kao takve se mogu prodavati, može se na primer pronaći u dokumentu BS AU 50 iz Velike Britanije. U njemu se navodi da guma može biti stara 6 godina, a njihovo nacionalno udruženje distributera guma NTDA govori o pet godina od dana proizvodnje.

   Savez Nemačke gumarske industrije, Savez industrije automobilskih guma i Udruženje vulkanizera Nemačke, navode da su gume nove ako su stare do pet godina.

   Zanimljivo je da se u dokumentima spomenutih organizacija ne govori o tome da se gume nakon isteka tih rokova više ne mogu prodavati, odnosno da su neupotrebljive, već da ih pre prodaje, odnosno upotrebe, moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.

Koncern Goodyear

   U službenom dokumentu koncerna Goodyear, najvećeg svetskog proizvođača guma (slične dokumente verovatno imaju i drugi svetski proizvođači), tvrdi se sledeće:

– Automobilske gume robnih marki koncerna Goodyear (Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava ili Kelly) osmišljeni su tako da mogu izdržati delovanje velikih sila, opterećenje, izloženost sunčevoj svetlosti i radne temperature tokom čitavoga veka gume. Da bi gume duže zadržale svoja svojstva, njihovi sastavni delovi proizvedeni su pomoću optimiziranih mešavina voskova, antioksidanata i antiozonata.

– Uskladištene gume zadržavaju odgovarajuća svojstva ako su pravilno održavane, ako nisu bile predmet lošeg rukovanja i ako se čuvaju u odgovarajućim skladišnim uslovima.

Najvažnije je pravilno čuvanje

   Pravilno čuvane gume zadržavaju dakle svoja prvobitna svojstva. Trebalo bi međutim upozoriti da se neka svojstva gume tokom upotrebe naravno menjaju zbog sporog, ali stalnog habanja, odnosno smanjivanja dubine kanala u dezenu gaznog sloja. Neka se svojstva s vremenom pogoršavaju, a druga poboljšavaju. Na primer: otpor na akvaplaning i otpor na habanje na mokrom putu uopšteno se smanjuju, a upravljivost na suvom putu i stepen istrošenosti optimizuju.

Garancija Goodyear Dunlop Sava Tires

   U Goodyear Dunlop Sava Tires pravim metodama upravljanja zalihama i strogim internim pravilima vodi se računa o tome da gume robnih marki Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava i Kelly isporučene tržištu, ne budu starije od tri godine. Stvarna prosečna starost isporučenih guma, ipak je mnogo manja.

 

     PS /   preporuka proizvođača pneumatika, za DOT :   najbolje je da guma  "odleži"  najmanje od 3-6 meseci od proizvodnje, jer tek tada stupaju na snagu njene performanse, koje daje proizvođač (da bi se sve komponente "molekuli", povezali, slegli, staložili...) ... 

>>> DOT ------------------------------ KRAJ <<<